Diersoorten
Een soort is in de biologie een elementaire taxonomische rang bij de indeling van de levende natuur (taxonomie).
Een veelgebruikte definitie is dat een soort bestaat uit alle individuen die zich onder natuurlijke omstandigheden (dus zonder menselijk ingrijpen) onderling kunnen voortplanten en daarbij vruchtbare nakomelingen opleveren.
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Soort
Van Dale (online 2017) definieert 'diersoort' als: soort van een dier
Over de diersoorten geeft Wikipedia informatie op https://nl.wikipedia.org/wiki/Dierenrijk en op https://nl.wikipedia.org/wiki/Fylogenetische_stamboom#Naar_de_21ste_eeuw. Deze beide pagina's bevatten een vergelijkbaar maar toch verschillend overzicht met telkens slechts één onderverdeling 'gewervelden' waarvan de mens als één van de vele soorten deel uitmaakt.
Naast een gebrek aan eenvormigheid, geven deze overzichten geen inzicht in de belangrijke nieuwe eigenschappen die vooral bij de gewervelden geëvolueerd zijn. Om die twee redenen verkiezen wij een rangschikking die zich beperkt tot slechts zes stappen waarvan de vier laatste gewervelden zijn.
Onze definitie: We rangschikken de diersoorten in stappen die overeenkomen met het ontstaan van belangrijke nieuwe eigenschappen en zich uitstrekken over miljoenen jaren van evolutie. Zo komen we tot volgende eenvoudige onderverdeling:
- Dieren zonder zintuigen, geëvolueerd uit een ééncellig micro-organisme, de voorouder van planten en dieren
- Dieren met zintuigen zonder wervelkolom
- Gewervelde dieren zonder bewustzijn
- Dieren met bewustzijn en beperkt verstand
- Vogels en zoogdieren
- Sociale zoogdieren
Vereenvoudigde indeling dierenrijk
De schedellozen, de manteldieren en de gewervelde dieren worden in de stam van de chordadieren geklasseerd. Alle organismen in de overige stammen zijn ongewervelde dieren.
Bron: https://www.natuurpunt.be/sites/default/files/images/inline/handboekng6_dieren_1.pdf
Gekoppelde stellingen
Er zijn nog geen gekoppelde stellingen
Gekoppelde artikels
Er zijn nog geen gekoppelde artikels
Er is nog geen overleg