Menselijke natuur
Human nature refers to the distinguishing characteristics—including ways of thinking, feeling and acting—which humans tend to have naturally, independently of the influence of culture.
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Human_nature
(De Nederlandse Wikipedia bevat het begrip menselijke natuur niet.)
Onze definitie: De menselijke natuur is de verzameling van eigenschappen waarover alle leden van de menselijke soort van nature, dus zonder culturele beinvloeding, beschikken.
Deze eigenschappen behoren per definitie tot het genoom van de menselijke soort, namelijk de verzameling genotypen van haar leden. Naast eigenschappen waarover de menselijke soort exclusief beschikt zoals het vermogen om te spreken, zijn er ook die ze gemeenschappelijk heeft met andere soorten. Bvb de menselijke soort gedraagt zich sociaal t.o.v. alle leden van de groep waarin hij leeft, zoals trouwens alle zoogdieren die in sociaal groepsverband leven.
Sociale aard van de mens
Onze menselijke natuur is per definitie onveranderbaar, maar cultuurafhankelijke omgangsvormen zijn dit per definitie wel, denk bv. aan de koppeling van macht aan 'rijkdom en status'. Deze omgangsvorm heeft de exclusieve koppeling van macht aan prestatie verdrongen en is een opmerkelijk voorbeeld van een sociale terugval vergeleken met ons natuurlijk sociaal gedrag dat beperkt blijft tot leden van de eigen groep.
Zoals besproken in Politiek S2 was de koppeling van macht aan 'rijkdom en status' en de terugval van ons sociaal groepsgedrag een onvermijdelijk gevolg van onze overstap van natuur naar cultuur zo’n 10.000 jaar geleden. Pas 2500 jaar geleden ontstond in Athene een eerste vorm van democratie en sindsdien evolueerden onze omgangsvormen langzaam naar terug meer sociaal groepsgedrag. Deze vaststelling geeft ons vertrouwen dat de mens in zijn cultuurafhankelijke situatie zal blijven zoeken naar omgangsvormen die zo goed mogelijk bij onze menselijke natuur aansluiten.
Gekoppelde stellingen
Er zijn nog geen gekoppelde stellingen
Gekoppelde artikels
Overleg (2)
Jan Chandesais
26/02/2015
Je kan een behoefte niet een eigenschap noemen, daar heb je gelijk, Jef. Ik ga je verbetering overnemen.
jef cools
22/02/2015
Zoals alle zoogdieren, die....over sociale vaardigheden.
naar analogie
boven wordt gesproken over vermogen tot spreken, niet over behoefte tot spreken