De cultuurafhankelijke situatie staat in contrast met de natuurlijke situatie. De menselijke soort is, na de ontdekking van de landbouw zo’n 10 000 jaar geleden, uit haar natuurlijke situatie gestapt, waarin ze zich sinds de prehistorie bevond. De ontdekking van de landbouw ging gepaard met een overvloed aan voedsel dat kon worden opgeslagen met als gevolg dat de dagelijkse noodzaak om te jagen en verzamelen niet langer bestond.
Dit verdwijnen van de dagelijkse zorg om te overleven en van de nood aan dagelijkse prestatie van alle groepsleden, ging gepaard met samenleven in grotere gemeenschappen. Het onvermijdelijk gevolg hiervan was dat de exclusieve koppeling van macht aan prestatie wegviel. Er kwam een koppeling van macht aan 'rijkdom en status' bij, de klassenmaatschappij ontstond en omgangsvormen werden autoritair.
De onvermijdelijkheid van deze veranderingen bespreken we in Politiek S2. Ondertussen is in de rijke landen de klassenmaatschappij zo goed als verdwenen maar de koppeling van macht aan 'rijkdom en status' i.p.v. aan prestatie, is er grotendeels gebleven.
Gekoppelde stellingen
Er zijn nog geen gekoppelde stellingen
Gekoppelde artikels
Er zijn nog geen gekoppelde artikels
Overleg (2)
Jan Chandesais
27/11/2017
Oké Jef, ik zal mensenheugenis wijzigen in 'de prehistorie' en de nood aan prestatie in 'de nood aan dagelijkse prestatie van alle groepsleden'.
Jef Cools
25/11/2017
jan, ik weet niet of er zon 10 000 jaar geleden al een bewijs bestaat van mensengeheugenis.
ik weet niet of de nood aan prestatie verdwijnt, er komt een andere soort prestatie/kennis aan bod, ik kan me voorstellen dat ene beter kon kweken/telen dan een andere
wat wel gebeurde denk ik is dat er grotere overschotten waren die moesten bewaard, beheerd en verdedigd worden tegen andere groepen.
Het moet dan misgelopen zijn als de beheerder het beheerde als zijn eigendom is gaan beschouwen en zijn lotgenoten als volgers en nadien als rechtloze werkers , al dan niet met het vooruitzicht voor deze groep van een uitgestelde beloning ....( hemel terugkomen in een hogere rang, .....)